Informare Decizia ICCJ nr. 7/2021

 

Decizia ICCJ nr. 7-2021

Buna ziua!

Ca urmare a publicarii Deciziei ICCJ nr. 7/2021 in Monitorul Oficial al Romaniei, raportat la textul acesteia in ansamblul sau, facem urmatoarele precizari:

 

  1. Este de remarcat faptul ca, asa cum am sustinut si noi in materialele transmise in teritoriu (modelul de actiune privind calculul si plata corecte ale drepturilor salariale reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 ca majorari ale salariului de baza + apeluri + note scrise etc.), Inalta Curte a statuat in considerente ca acordarea gradatiei de merit, respectiv a dirigentiei are ca efect majorarea salariului de baza, drepturile respective nefiind asimilabile sporurilor/indemnizatiilor/primelor – pct. 132 si 134 din Decizie.

 

  1.  Din pacate, dispozitivul deciziei nu reia ideile de la pct. 132 si 134, ci spune ca drepturile respective intra sub incidenta dispozitiilor art. 38 alin. (4 ind.1), adica se majoreaza cu transele de ¼ din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel acordat in decembrie 2018 – transe care in anul 2020 nu s-au mai acordat, efect al actelor emise de Guvern.

In plus, ideea ca gradatia de merit si dirigentia nu sunt elemente salariale distincte de salariul de bază poate genera probleme pe termen lung.â

 

  1. Decizia 7/2021 este obligatorie pentru instantele de judecata de la data publicarii in MO (conform art. 521 alin. 3 Cod procedura civila) – in consecinta, pentru dosarele de instanta (in curs de judecare sau suspendate – pentru care se vor depune cereri de repunere pe rol), vom avea in vedere Decizia 7 in ansamblul sau, invocand considerentele favorabile membrilor de sindicat.

 

  1. In fata instantelor de judecata se poate sustine faptul ca respectivele considerente sunt aplicabile si celorlalte drepturi reglementate similar de  Legea-cadru nr. 153/2017 (invatamant special, simultan și CFP).

 

  1. Din pacate, pentru dosarele pierdute definitiv nu se poate face nimic – nu exista cai extraordinare de atac care sa poata fi exercitate in aceasta situatie.

In consecinta, solutia in aceste cazuri va fi o noua actiune, cu obiect formulat diferit fata de cea respinsa definitiv – pentru a nu fi invocata autoritatea de lucru judecat (vom concepe un asemenea model la federatie si il vom trimite).

 

Va rugam să ne contactati pentru a veni in sprijinul dumneavoastra si a va trimite materialele necesare pentru situatiile concrete (repuneri pe rol, note de sedinta etc.)

 

O zi frumoasa si numai bine!