; SIP Sibiu -
Va aflati pe pagina : Comunicate Comunicat FSE SPIRU HARET 31 august 2018 - Taieri de posturi in invatamantul preuniversitar

Comunicat FSE SPIRU HARET 31 august 2018 - Taieri de posturi in invatamantul preuniversitar

Vineri, 31 Agust 2018 13:31
print  Tipăreşte  |   email  Email  |   fb   Share on Facebook

T: Ministerul Educatiei Nationale vrea sa taie peste 1000 de posturi din invatamantul preuniversitar

Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” condamna intentia Ministerului Educatiei Nationale de a diminua substantial numarul de posturi de la nivelul inspectoratelor scolare in anul scolar 2018-2019 fata de cel din anul scolar 2017-2018, singurul argument fiind cel al realizarii de economii la bugetul de stat. „La ora actuala, Ministerul Educatiei Nationale pregateste un ordin prin care vor fi taiate peste 1000 de posturi din invatamantul preuniversitar. Acest lucru va duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat, existente la nivelul unitatilor de invatamant. Riscam, de exemplu, ca scolile sa ramana fara personal de paza si intretinere, in conditiile in care sunt multe unitati de invatamant unde paza este asigurata din banii dati de parinti. Mai grav este ca taierile de posturi vor afecta si procesul didactic, deoarece sunt vizate inclusiv posturi didactice. in plus, riscam ca orele care se atribuiau pana acum la plata cu ora la personalul didactic calificat sa fie predate de necalificati sau sa ne confruntam cu imposibilitatea platii sumelor cuvenite cadrelor didactice pentru activitatea prestata in regim de plata cu ora. Este grav ca s-a ajuns in aceasta situatie in care, in loc sa se majoreze costul standard per elev/prescolar, MEN prefera sa taie si mai mult din cheltuieli, in conditiile in care foarte multe unitati de invatamant nu au alocate la ora actuala fonduri pentru plata salariilor in trimestrul IV. Cand toata lumea cere la unison cresterea calitatii actului educational, MEN vine si ia masuri care conduc la scaderea acesteia.” – a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele FSE „SPIRU HARET“.
Mentionam ca MEN, potrivit dispozitiilor in vigoare, nu poate lua o asemenea decizie fara consultarea partenerilor de dialog social. Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” solicita Ministerului Educatiei Nationale sa se abtina de la orice masura de diminuare a numarului de posturi, care este nu doar nejustificata, inoportuna si in contradictie cu interesul invatamantului si cu necesitatea asigurarii unui act educational de calitate, dar si ilegala.
FSE „SPIRU HARET“ avertizeaza pe aceasta cale MEN ca orice act administrativ cu caracter normativ care va veni sa diminueze numarul de posturi va fi contestat in justitie.

Departamentul Comunicare si Imagine
Dragos Constantin Neacsu

 

descarca PDF